seven-day terrorism (3)

Category : 翻訳
Dag 3
Sensation...nej revolution tamejfan! Eller åtminstone revolutionerande. Thomsson kanske får gå in och rätta mig ifall minnet sviker men som jag minns det så hörde jag den här plattan för första gången hemma hos Bo-Thomas tillsammans med honom. Till saken hör att vid just det här tillfället så var det något tjall på stereon. Den ena kanalen var sönder med resultat att det bara lät i ena högtalaren och då naturligtvis den högtalare där man bara kunde höra reverbet och delayet av Eddies gura. Trots det så kändes plattan minst sagt övertygande. När jag någon vecka senare hade fått min lön tack vare mitt idoga utdelande av annonsblad så bar det av in till Uppsala för att köpa den fortfarande förhållandevis färska Van Halen.

Under den här tiden så lyssnade jag nästan uteslutande på hårdrock och då mest med Brittiska preferenser, även om jag fått upp ögonen för bl.a Yes, Faces och The Who tack vare Patrics Amerikanske plastfarsa Lowell. Faktum är att jag minns det nästan som igår när jag sänkte nålen mot tallriken och när till slut ljudet började strömma mot mig, denna gång med Eddies gura up front. Jag trodde nästan att jag skulle svimma, jag lovar det blev nog till och med en våt fläck i pojkkalsongen av ren och pur upphetsning. Detta var verkligen nånting helt nytt! Det frejdiga liret, energin, det innovativa, produktionen, attityden, Daves röst, Michaels och Eddies körsång men framförallt låtarna. Jag tror varje låt var 3 min (typ) där varje refräng och riff var en instant hit. Just därför har jag valt att lira den enda låten utan refräng "Atomic Punk".

Dessvärre kan jag nästan inte lyssna på detta mästerverk längre. Under det första året lyssnade jag konstant på den, innan jag gick till skolan, när jag kom hem från skolan, ofta sprang jag hem på lunchen för att försöka hinna med några spår. Nåja nog om detta. Avslutningsvis vill jag informera att jag håller detta stycke musik som den bästa debutplattan ever, alla kategorier. Förresten igår fyllde Van Halen (1) 38 år. Hurra!!!

Van Halen - Van Halen - Atomic Punk
https://youtu.be/1m-DYM7JvMA

—————
3日目(2月11日)
衝撃・・・いや、革命だよ、コン畜生!少なくとも、革命的だったよ。多分Thomssonが、記憶違いがあったら訂正しに入ってくるだろうけど、覚えているのは、初めはBo-Thomasのうちで、一緒にそのアルバムを聴いたんだ。端的に言うと、この時、ステレオから何か大きな音がしたんだ。その結果、スピーカーの一つが壊れてしまい、もう片方のスピーカーからしか音が出なかった、勿論そのステレオからはEddieのギターのリバーブやディレイしか聞こえなかったよ。にもかかわらず、僕はそのアルバムは、少なくとも説得力のようなものを感じ取った。その1週間後、僕は懸命なチラシ配りによる給料を持って、比較的まだ新しかったVan Halenを買いにUppsalaへ行ったんだ。

当時僕はほとんどハードロックにおいては排他的に聴いていて、特に英国が一番好きだったし、Patricの義父LowellのおかげでYes、FacesやThe Whoに目覚めていった。実際、レコードに針を落とした時のことを、昨日のように覚えていて、始めから終わりまで、音が僕の中に流れ込んできた。この時はEddieのギターは前面に出ていたよ。失神しそうだったし、あまりの興奮でパンツにシミを作ってしまいそうだったよ。それは本当に、まったく新しいものだったんだ!大胆不敵な演奏、エネルギー、革新的なプロダクション、アティチュード、Daveの声、MichaelとEddieのコーラス、でも一番重要なのは曲だよ。各曲が3分(代)だったと思うけど、そのコーラスとリフはあっという間のヒットになったんだ。(訳註:多分覚えやすくてキャッチーだったと言いたいのだと思う。)なので、唯一コーラスがない曲、”Atomic Punk”を選んだよ。

残念ながら、この傑作を長いこと聴いてこなかったんだ。(アルバムを買った)初めの年はよく聴いてたよ、学校に行くまで、学校からうちへ帰る時、時々、お昼を食べにうちへ走ったよ、というのは、間に合うかどうか試したかったんだ。よし、いいかな。最後に、あらゆるカテゴリーで最高なデビューアルバムを持ち続けていたことをお知らせしたいと思う。ところで、昨日(2月10日)は「Van Halen I(邦題:炎の導火線)」の38周年だったんだよ。万歳!

Comment

非公開コメント

プロフィール

momodisson

Author:momodisson
変なハードロックと、プログレの端っこが好きです。ビールも好きです。
HP: http://spellboundjp.web.fc2.com/

連絡はHP内にあるメールフォームからお願いします。

にほんブログ村 音楽ブログ プログレッシブへ

にほんブログ村 音楽ブログ HR/HMへ
にほんブログ村

click募金
カテゴリ
最新記事
最新コメント
リンク
最新トラックバック
月別アーカイブ
検索フォーム
RSSリンクの表示
ブロとも申請フォーム

この人とブロともになる